FAQ items aan het laden...
Aanleverspecificaties2017-06-14T16:00:11+00:00

Vragen zijn er om beantwoord te worden

Template bestanden2017-05-14T20:22:05+00:00

Template bestanden zijn te vinden onder aan de product pagina. Geen template bestanden zichtbaar onder het product welke je wilt bestellen? Dan is er geen template bestand beschikbaar. Je kunt het upload bestand dan opmaken volgens de aanleverspecificaties. Denk je om de afloop van het bestand?

Gebruik maken van de ontwerp tool2017-05-08T12:49:42+00:00

Wij bieden verschillende producten (vlaggen) aan welke je zelf kunt customizen met onze ontwerp tool. Teksten toevoegen, afbeeldingen toevoegen of vormen invoegen. Verschillende vlaggen waaronder baniervlaggen, kioskvlaggen en onze mast en gevelvlaggen. Wanneer je zelf een product wilt ontwerpen klik je op de volgende link.

customize tool opmaak tool zelf ontwerpen
Je product kiezen2017-05-08T12:43:39+00:00

Fantastisch, je hebt er voor gekozen om het gewenste product zelf op te maken en te ontwerpen! Onderstaande afbeelding geeft de optie weer waar je kunt kiezen aan welke criteria je gewenste product moet voldoen (afmeting, opmaak, afwerking etc.)

ontwerp tool product keuze
Een afbeelding invoegen2017-05-08T12:47:42+00:00

Je hebt je keuze gemaakt welk product je wenst te ontwerpen. Nu kun je afbeeldingen toevoegen. In onderstaande afbeelding, welke je terug vindt in de ontwerp tool, kun je je afbeelding uploaden of browsen op je computer. Klik voor het uploaden op ”uploaden of slepen”.

ontwerp tool afbeelding toevoegen
Tekst toevoegen2017-05-08T12:49:13+00:00

Je hebt je keuze gemaakt welk product je wenst te ontwerpen. Nu kun je tekst toevoegen. In onderstaande afbeelding, welke je terug vindt in de ontwerp tool, kun je je tekst toevoegen. Klik voor het toevoegen op ”plaats tekst” nadat je in bovenstaand vakje je tekst hebt getypt. Deze tekst kun je nadat je deze hebt geplaatst aanpassen. De tekst kun je aanpassen op: kleur, draaien, regel afstand, tekst afstand, plaatsing, tekst grootte, vet cursief of onderstreept, lijn kleur van de tekst en je kunt de tekst draaien in een gewenste cirkel.

ontwerp tool tekst toevoegen
Werken in lagen en aanpassen van basis kleur2017-05-08T12:51:26+00:00

De ontwerp tool heeft de mogelijkheid om te werken in lagen. Deze lagen geven je de mogelijkheid tekst of afbeeldingen onder of boven elkaar te plaatsen waardoor je het ontwerp helemaal naar smaak kunt opmaken. Je sleept simpelweg de lagen naar een andere plaats door de layer aan te klikken en te slepen boven een andere layer.

Het aanpassen van de basis kleur kun je doen door op het vierkantje voor de layer te klikken. Zie onderstaande afbeelding.

ontwerp tool layer aanpassen
Uitleg top menu2017-05-08T12:52:50+00:00

Het top menu geeft vier opties weer. Wanneer je met je muis over de opties gaat geeft deze de benaming van de opties weer.

 • INFO, geeft meer en korte informatie weer
 • CENTREREN, geeft een raster weer. Hierdoor is het eenvoudiger tekst en afbeeldingen onder elkaar te plaatsen
 • RESET, reset alle ingevoerde en aangepaste opties. Let op, een reset kan niet meer ongedaan worden gemaakt
 • QR-CODE, voeg je eigen QR code toe.
ontwerp tool top menu
Dubbelzijdige bedrukking2017-05-08T12:54:18+00:00

Wanneer je een product hebt gekozen welke dubbelzijdig wordt bedrukt, is het vanzelfsprekend noodzakelijk om het product ook aan beide zijden te ontwerpen. Onder aan de ontwerp tool wordt onderstaande afbeelding getoond. Middels deze keuze kun je de keuze maken tussen de voor en achter zijde van het product.

ontwerp tool voor en achter zijde keuze
Wat zijn (de) steunkleuren2017-05-08T12:30:54+00:00

Steunkleuren zijn kleuren welke je mee geeft aan een kleur waardoor de printers begrijpen dat dit een kleur is waar een actie mee wordt bedoeld. Bijvoorbeeld een cutcontour. Dit is een lijn welke de printer niet moet printen maar waarover de frees/lazer moet gaan om jouw beeld uit te snijden van het rest materiaal.

De steunkleuren zijn als volgt (opgemaakt in CMYK).

Cutcontour: C: 0%, M: 100%, Y: 0%, K: 0%.
Kisscut: C: 100%, M: 0%, Y: 0%, K: 0%.
Throughcut: C: 0%, M: 100%, Y: 100%, K: 0%.

Voor een voorbeeld hoe je een steunkleur aanmaakt verwijzen wij naar de uitleg voor het maken van een cutcountour.

 

De beste resolutie voor het beste resultaat2019-09-05T08:31:33+00:00

De beste resolutie is afhankelijk van de zichtafstand en toepassing. Dat zijn de keywords voor het beste resultaat.

Resolutie wordt uitgedrukt in DPI (dots per inch). Met DPI geef je het aantal dots/pixels aan per inch. Wanneer er een hoger DPI wordt aangehouden worden er meer pixels per inch geplaatst in het opmaak bestand en dus meer kleur per inch. Wanneer er een hoger DPI wordt aangehouden wordt je print dus scherper. Over het algemeen varieert de resolutie tussen de 30 en 150 DPI.

Wij gevel enkele tips voor het gebruik van het juiste DPI voor onze producten.

 • Vanaf 70 DPI: scherpe print en goed lees- en zichtbaar vanaf dichtbij. Deze resolutie kun je gebruiken voor bijvoorbeeld onze stickers en etiketten.
 • Tussen 30 en 70 DPI: geschikt voor producten die een zichtafstand hebben van enkele meters. Denk bijvoorbeeld aan onze mastvlaggen.
 • Minder dan 30 DPI: wij raden het af om bestanden aan te leveren die een lagere resolutie hebben dan 30 DPI.

*Myprintsonline is niet aanspraken voor aangeleverde bestanden welke niet voldoen aan bovenstaande eisen voor een optimale opdruk. Voor meer info of uw bestand voldoet aan de minimale DPI vragen wij u contact met ons op te nemen.

Afloop voor afwerking in bestanden2017-05-17T18:03:48+00:00

Voor de afloop, afwerking, in de aanlever bestanden geldt voor al onze producten (m.u.v. template bestanden) een afloop van 10 mm afloop rondom.

Houd een extra 10 mm aan als marge binnen het afgewerkte formaat. We raden aan om hier geen belangrijke beelden, logo’s en/of teksten plaatsen.

Tekst en beeld niet in de afloop plaatsen! Voorkom daarnaast dat het bestand uit verhouding wordt getrokken, maak het canvas van je upload groter en trek het beeld niet uit verhouding. Is je beeld toch uit verhouding? Pas dit dan aan in je opmaak programma.

Het maken van een cutcontour2017-05-08T12:09:47+00:00

Wat is een cutcontour? Al onze producten welke niet in een rechthoek of vierkant worden geleverd, worden cutcontour gesneden. Bij stickers en etiketten heb je de keuze om deze in contour snijden te laten afwerken. Deze keuze dien je als klant zelf aan te geven. Hieronder geven wij een handleiding hoe je deze contourlijn aan maakt.

Hoe maak ik een Cutcontour (Adobe Indesign, Illustrator of Photoshop).

Deze handleiding is geschreven voor Adobe Illustrator.

Stap 1.

Maak het contour aan op je illustratiegebied in de door jou gewenste vorm. Indien je losse lijnen gebruikt, zorg ervoor dat de lijnen sluitend zijn en geef deze een willekeurige kleur.

Stap 2. 

Klik op het menu venster Kleur rechts in je scherm.

Wanneer dit venster niet is weergegeven, activeer je deze in Venster > Kleur.

Geef de lijn de kleur 100% magenta. Pas geen opvul kleur toe. Je kunt deze selecteren door de (X) op je toetsenbord in te drukken of door de keuze vulling aan te klikken in het kleur menu.

Stap 3. 

Wanneer je kleur venster net zoals het voorbeeld hiernaast is weergegeven kun je deze contourlijn opslaan in je bibliotheek. Hierdoor hoef je deze stappen de volgende keer niet te herhalen.

Om de staal op te slaan in je bibliotheek klik je op nieuwe staal maken.

Stap 4.

Er verschijnt een pop-up venster met de titel Nieuwe staal in beeld. Deze staal geef je de naam Cutcontour, bij type kies je voor steun kleur.  De kleur kies je zelf (wij gebruiken hier 100% Magenta voor in de CMYK kleurmodes). Klik dan op OK.

Stap 5.

Klik op het menu venster Lijn rechts in je scherm.

Wanneer dit venster niet is weergegeven, activeer je deze in Venster > Lijn.

Zorg er voor dat het uitlijnen van de lijn gebeurt volgens de methode Lijn uitlijnen naar midden.

Doe je dit niet, dan zien de printers deze lijn als een vulkleur en niet als een lijnkleur.

En klaar is je contourlijn.

 

Nog een paar belangrijke tips:

 • Omdat het Cutcontour is aangegeven met een steunkleur wordt de snijlijn niet meegeprint.
 • Wanneer je meerdere contouren in je bestand hebt, zorg er dan voor dat de tussenruimte minimaal 1 cm is. Dit in verband met de breedte van onze frees/snijder.
 • Maak een steunkleuren palet aan en maak hierin de steunkleuren aan. Zo heb je altijd de juiste stalen bij de hand.
 • Plaats geen Cutcontour buiten het tekengebied. Ook als er oorspronkelijk gebruik is gemaakt van meerdere tekengebieden. Verwijder de Cutcontour(en) van deze gebieden.
Het exporteren van bestanden2017-05-08T12:24:52+00:00

Bij het exporteren van jouw opdruk voor digitale prints, wil je kwaliteitsverlies voorkomen. Normaal gesproken geldt: hoe hoger de resolutie, hoe scherper de print. Lever echter geen onnodig grote bestanden aan. Maak hierdoor met het opmaken van jou export bestand een inschatting van het DPI welke je gebruikt.

Enkele tips voor een optimaal resultaat

 • Gebruik nooit de optie aanleveren als JPG om bestanden groter op te maken dan voor PDF mogelijk is.
 • Wij raden downsamplen tijdens het opslaan van de PDF af.
 • Pas de resolutie aan bij werken op schaal.
 • Pas zip compressie toe, zodat er geen kwaliteit verloren gaat.

Lettertypen en lettercontouren

Zet tekst indien mogelijk om naar lettercontouren. Zo worden teksten vastgelegd en veiliggesteld en kunnen we de bestanden eventueel openen om te controleren en/of bewerken. Zorg er in ieder geval voor dat lettertypen ingesloten worden in de PDF.

Lagen in de PDF

Uit de opbouw in lagen kan onze RIP geen informatie halen m.b.t. printlagen. Werken met lagen is handig tijdens de opmaak, maar vormt risico’s in de RIP en maakt bestanden onnodig groot. Vlak bestanden daarom af en verwijder onzichtbare/verborgen lagen.

Laagopbouw wordt tijdens onze geautomatiseerde voorbereiding afgevlakt. Bij onzichtbare/verborgen lagen vanuit Illustrator, bestaat het risico dat deze toch geprint worden. Verwijder dus alle niet gebruikte of niet te printen layers!

Afloop

Voor alle afwerkingen geldt: 10 mm afloop rondom. Voor het werken met onze ontwerp tool zie ontwerp tool via de pagina aanleverspecificaties.

Tips:

 1. Het uitvoervoorbeeld in Adobe Acrobat (Pro) is representatief voor het uiteindelijke resultaat.
 2. Vink ’Overdrukken simuleren’ aan om het effect van overdruk en transparantie te controleren.
 3. In Adobe Illustrator is het effect te controleren in weergave ‘Voorvertoning overdruk’.

Let op: De uitwerking van transparantie en overdruk wat te zien is in het uitvoervoorbeeld, wordt ook zo uitgevoerd in de print.

Tips voor de beste kleurprofielen en instellingen2017-05-08T12:37:10+00:00

Kleurprofielen

Ingesloten kleurprofielen en uitvoerintenties worden als input gebruikt voor de RIP. Het RIP-proces bevat kleuromzetting naar het outputprofiel per printer en materiaal.

Tips:

 1. We raden het gebruik van kleurprofielen van onze werkruimte aan. Zie Kleurinstellingen (hieronder)
 2. Als geen kleurprofiel ingesloten is, wordt het kleurprofiel van onze werkruimte toegekend

Kleurinstellingen

Voor Adobe programma’s raden we de voorinstelling ‘Europa, algemeen gebruik 3’ aan.
Kleurprofiel CMYK: Coated FOGRA39 (ISO 12647-2:2004)
Kleurprofiel RGB: sRGB (IEC 61966-2.1)

Pantone (PMS) kleuren

PANTONE Matching System (PMS) is een kleurensysteem/kleurenboek met coderingen. Het is de standaard voor drukwerk en sign. PANTONE Matching System omvat afspraken tussen alle partijen in een ontwerp- en productieproces met betrekking tot het reproduceren van kleuren. ‘Matching’ duidt bij digitaal full color print vooral op de doelstelling een kleur zo goed mogelijk te benaderen. PMS-kleuren niet omzetten naar CMYK!

We gebruiken de informatie van steunkleuren (Spot colors) als referentie. De RIP-software bevat een bibliotheek met informatie zoals LAB-waarden om PMS-kleuren zo goed mogelijk te benaderen. Aan de hand van de LAB-waarde en de eigenschappen per machine en materiaal (outputprofiel), wordt de meest effectieve CMYK-waarde gegenereerd.

Gebruik PANTONE Solid Coated (C). Bij Uncoated kleuren (U), wordt de matte uitstraling gesimuleerd en komen kleuren er dus minder verzadigd uit.
In Adobe Photoshop is het invoeren van een PMS-kleur mogelijk d.m.v. een steunkleurkanaal (Spot Channel).

Let op:

 • PMS omgezet naar CMYK ziet er op het scherm hetzelfde uit, maar kan wel in een andere kleuruitvoer resulteren.
 • Er is kleurverschil mogelijk als er in een ontwerp een combinatie van vector (PMS) en afbeeldingen (CMYK) toegepast is.
  De kleuruitvoer van een PMS-kleur is bij benadering.
 • Bepaalde PMS-kleuren vallen buiten het kleurbereik van digitaal full color print in CMYK.

Welke kleur zwart aanleveren in jouw ontwerp2017-05-08T12:36:13+00:00

Bij het ontwerpen en opmaken van jouw bestanden gebruik je regelmatig de kleur zwart. Sterker nog, het is een van de meest toegepaste kleuren in ieder ontwerp. Maar zwart is niet altijd ‘gewoon’ zwart. De kleur zwart kent vele variaties.

Hoe lever jij nou de beste kleur zwart aan in jouw ontwerp? Voor digitaal printen gebruik je voor de meeste ontwerpen standaard de CMYK-verhouding C0% M0% Y0% K100%. Is je print voornamelijk zwart en/of wil je een echt diepe, zwarte kleur bereiken? Dan raden wij de verhouding C100% M100% Y100% K100% aan.